CORONA VİRÜSÜ SALGININA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER

Şirketlerin Corona Virüsü Salgınına Karşı Aldıkları Önlemler

Müşterilerimizin ve çevremizdeki kişilerin çalışmış olduğu şirketlerin aldıkları önlemleri bu paylaşımda derlemeye çalıştık. Bu önlemler insanımıza verdiğimiz değer, salgına karşı mücadele ve işimizin sürekliliğini sağlama açısından büyük önem taşımaktadır.

  • Servis araçlarına biniş esnasında lazer termometre ile ateş ölçümü yapılması
  • Araçların taşıma kapasitesinin sosyal mesafe göz önüne alınarak planlanması
  • Araç girişlerine el dezenfektanları konulması
  • Seyahat süresince şoför ve tüm yolcuların cerrahi maske takmaları
  • Servis araçlarının her kullanımdan sonra dezenfekte edilmesi
  • Şirket girişlerinde lazer termometre ile ateş ölçümü yapılması
  • İş yerine giriş ve çıkışlarda temaslı sistemleri kullanılmaması
  • Giriş ve çıkışlardaki yığılmaların önlenmesi, sosyal mesafe kuralına uygun geçiş işaretlemeleri yapılarak mesafenin korunması
  • Düğme ve kapılara olan temasların azaltılması
  • Belli noktalara dezenfektan konulması
  • Çalışanlara yanlarında taşıyacakları cep dezenfektanı dağıtılması
  • Çalışanlar arasında en az 1,5 metre sosyal mesafe oluşturulması, sosyal mesafe kuralı gözetilerek çalışma yöntem ve şekillerinin yeniden gözden geçirilmesi
  • Corona veya soğuk algınlığı belirtileri olması durumunda doktora gitme ve belirtiler tamamen ortadan kalkana kadar izin kullanma zorunluluğu getirilmesi
  • Geçmişte Dünya Sağlık Örgütünün yayınladığı hastalıkları geçirmiş, kronik hastalığı ve risk grubunda bulunan kişilerin evden çalışması veya ücretli izine gönderilmesi  
  • Doktor, hemşire vb. görevlerde çalışan kişiler ile aynı evde yaşayan kişilerin evden çalışması veya ücretli izine gönderilmesi  
  • Kalabalık organizasyonların (eğitim, konferans vb.) ertelenmesi
  • Toplantıların online yapılması, ortak kullanım alanlarının kapatılması
  • Çalışanların Sağlık Bakanlığının yayınladığı bildiriler, afişler vb. araçlar ile bilinçlendirilmesi
  • Yurt dışından misafir kabul edilmemesi, yurt içinden gelen misafirlerin de seyahat tarihçelerine bakılması, son 14 gün içinde yurt dışı seyahati olan misafirlerin kabul edilmemesi
  • Yurt dışı iş seyahatlerinin iptal edilmesi, bu karar öncesi yurt dışına çıkıp ülkeye dönmüş kişilerin 14 gün süreyle evden çalışması
  • Kendi isteğiyle yurt dışı ve yurt içi turistik ya da başka özel amaçla seyahat edeceklerin bu seyahatleri yapmaması ve planlananların iptal edilmesi
  • Acil durumlar hariç yurt içi seyahatlerin yapılmaması
  • Evden çalışması mümkün olan tüm çalışanların evden çalışma düzenine geçirilmesi
  • Evden çalışması mümkün olmayan bölümlerde %50 evden çalışma düzenine geçilmesi (Ekibin sırayla bir gün evde bir gün iş yerinde çalışması)
  • Evden çalışması mümkün olmayan sektörlerde ise her seviyedeki liderlerin işin başında/sahada durarak süreci gözlemiyor ve yönetiyor olması
  • Tek vardiya çalışan şirketlerin iki vardiya düzenine geçerek vardiyadaki çalışan sayısını azaltması
  • Yemekhane, çay ocakları vb. alanlarda çalışan kişilerin sağlık durumunun daha yakından takip edilmesi
  • Yemekhanede çalışan veya çay servisinde bulunan kişilerin maske ve eldiven ile çalışması
  • Yemekhane ve çay ocağına yetkili personel dışında kimsenin girmemesi
  • Yemekhane ve çay ocaklarında üstü açık olan her şeyin üzerlerinin cam ile kapatılması (yemek, salata, çay dağıtım noktaları vb.)
  • Yemekhane girişinde ve çıkışında ellerin bol su ve sabun ile yıkanması veya dezenfekte edilmesi
  • Yemek ve içeceklerin tek kullanımlık kumanya şeklinde dağıtılması
  • Yemekhane dışına yapılan servislerin (içeçek, kuru pasta vb.) üstü örtülü olarak servis edilmesi
  • Yemek ve mola saatlerinde düzenlemeler yapılarak aynı anda yemekhanede veya molada bulunan kişi sayısının azaltılması, yemekhanede mesafeli oturma düzenine geçilmesi
  • Masalardan ortak kullanılan salata bar, tuzluk, yağlık vb. şeylerin kaldırılması
  • Baharat, kürdan, tuz, kaşık, çatal, bıçak, bardak gibi malzemelerin tek kullanımlık olacak şekilde sunumunun sağlanması
  • Yemekhanenin her kullanımdan sonra dezenfekte edilmesi, çay ocaklarının ve mola alanlarının ise sık sık dezenfekte edilmesi
  • Su sebilleri ve çay makinelerinin mümkün olduğunca kullanılmaması
  • Çalışanlara kapalı şişelerde su temin edilmesi
  • Ortak kullanılan ekipmanların (sebil, kahve makineleri vb.) daha sık dezenfekte edilmesi
  • Bilgisayar klavyelerinin, telefon, diyafon, mikrofon gibi kullanılan tüm araçların sık aralıklarla dezenfekte edilmesi
  • Asansörlerin mümkün olduğunca kullanılmaması
  • Çalışma ortamlarına yeterli sayıda elle temas edilmesine gerek duyulmayan çöp kutularının yerleştirilmesi
  • Ofislerin her akşam dezenfekte edilmesi
  • Şirkete gelen kişisel kargoların alımlarının durdurulması
  • Mescit ve spor salonlarının geçici olarak kapatılması
  • İşletmelere hammadde/malzeme getiren kişilerin bina içerisine girişinin kabul edilmemesi
  • Olası evden çalışma zorunluluğuna karşın ilgili çalışanların taşınabilir bilgisayarlarını yanında götürmesi
  • Çalışma ortamlarında, koronavirüs salgını dikkate alınarak risk değerlendirmesi ve acil durum planlarının güncellenmesi